فقهی حقوقیمقالات

حیات غیرمستقر

چکیده

همواره دو مقوله ی حیات و مرگ در برابر انسان خودنمایی می کنند و اصولاً انسان همراه و عجین با حیات و مرگ است. برخی از صاحبنظران برای حیات و مرگ اقسام و یا مراحلی را برشمرده اند که در این تقسیم بندی حیات به حیات مستقر و حیات غیرمستقر تقسیم شده است. به طور طبیعی مساله حیات و مرگ در ابواب فقهی مختلفی همانند ارث، وصیت، قصاص و ذبح مطرح شده است. که در آنها در رابطه با حیات مستقر و غیر مستقر و مرگ توضیحاتی داده شده است.

در سالهای اخیر مرگ مغزی به عنوان موضوعی جدید در جامعه ما خود را نشان داده است و سوالاتی در مورد احکام آن مانند ارث، دیه، عده و بخصوص اهدای اعضای بیمار مرگ مغزی به دیگر بیماران مطرح شده است. در این مقاله نگاهی مختصر به برخی از ابواب فقهی در محدوده ی حیات غیرمستقر خواهیم پرداخت و همچنین تلاش خواهیم کرد تا انطباق مرگ مغزی را با هریک از حالات زندگی مورد بررسی قرار دهیم و بدیهی است همه تعاریف و واژه های مرتبط با این موارد خواهند آمد و درباره ی آنها به بحث خواهیم نشست.

مقدمه

مرگ و حیات از جهت مختلف برای انسان از مقولاتی جدی محسوب می شوند، فقه و حقوق نیز به این مبحث نگاهی جدی دارند. چون آثار فقهی و حقوقی مختلفی بر حیات و مرگ انسانها مترتب است بنابراین حل مشکلات و اختلافات احتمالی که در این زمینه بین آحاد جامعه از یک سو و حکومت و افراد جامعه از سوی دیگر بوجود می آید باعث کنکاش فقیهان و حقوقدانان در این زمینه گردیده است. فقه و به تأسی از آن قوانین ایران  سه حالت از حیات و مرگ را در نظر گرفته اند.

دانلود فایل پی دی اف

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا